Questions? Feedback? powered by Olark live chat software
  • HANSSONHERTZELL INVEST, S.L.
  • C/ Ramón Gallud 148
  • 03182 Torrevieja ( Alicante)
  • ( +46) 08 519 72 370
  • Din Mäklare i Spanien
Detaljerad sökning

Vi gör din bostadsdröm till verklighet

 

 

 

Nedan följer förklaringar och en tydlig guide över hur du lyckas med ditt bostadsförvärv på Spaniens solkust. Det är en markant skillnad på hur ett bostadsköp går till hemma i Sverige jämfört med Spanien. Därför erbjuder vårt familjeföretag, Hansson &  Hertzell Fastighetsbyrå all vår kännedom och professionalism, för att ni skall känna er trygga genom hela processen – från dröm till verklighet.

 

 

Vad har innebär ett drömboende, för dig?

Balkong? Ett extra sovrum, eller kanske närheten till en golfbana?

Listan kan göras lång. Vi rekommenderar att man tar en stund och verkligen funderar ut vad som är viktigast i just ditt bostadsköp. Vår långa erfarenhet bekräftar att detta är ett viktigt steg i processen.

 

Allt har en början.

Alla äganderätter till en spansk bostad måste gå igenom en spansk notarie. Notarien ser till att så att båda parter genomför en säker och trygg affär. Det är också notarien som slutför affären. – ”Escrutira Pública de Compraventa”. En högtravande ceremoni där pengar och nycklar byter ägare. Vägen hit är inte helt lätt. Vi förenklar i denna guide hur processen går till. Allt för det skall vara så smidigt som möjligt för dig.

Vart vill du bo?

Att veta man vad söker är fundamentalt, vi kan bistå med information om i stort sett vartenda område på den spanska solkusten.

I Spanien jobbar man ut ifrån exklusiva eller icke exklusiva försäljningsmandat. Det innebär huruvida försäljningen ligger ute hos endast en mäklare eller flera. I det andra fallet innebär det att kvaliteten skiftar på foton, beskrivningar. Prissättningen av bostaden är oftast satt av säljaren själv. Här finns det möjlighet till snabba avslut och slutpriset kan därför skilja sig avsevärt från jämbördiga boenden.

Hur hittar man sin bostad?

Internet är en garanterad lönsam portal – tyvärr är ofta hemsidorna dåligt uppdaterade, objekt som ligger ute kan alltså redan vara sålda. För att undvika besvikelse finns vi på Hansson & Hertzell att hitta rätt från början., utifrån dina krav och önskemål.

 

Hur väljer man mäklare?

Vi på Hansson & Hertzell är anslutna till MSL-organisationer runt om spanska solkusten. MSL är en gemensam databas för att hitta objekt till rätt köpare. Där har vi tillgång hela marknadens utbud, och kan på ett snabbt och effektivt sätt hjälpa dig att komma närmare din drömbostad. 

Spanska mäklare jobbar på annorlunda sätt än vad vi svenskar normalt är vana vid, de tar ofta informella ”köpuppdrag” – fast de egentligen representerar säljaren i affären. Samarbeten mäklare i mellan är vanligt förekommande. 

Ett av våra motton är att ingen av våra kunder skall känna otrygghet i något steg av affären, det skulle i så fall vara hur man öppnar dörren första gången, men även då finns vi med.

Hur man kommer på visning skiljer sig lite från Sverige, även det. Det är i regel endast individuella visningar och ibland kan även säljaren finnas på plats tillsammans med sin mäklare och informationen kan vara knapp, vi finns med dig för att underlätta situationen och få fram fakta, du och vi behöver.

 

Ekonomi

En viktig detalj - man anlitar en advokat för att se så alla dokument och övriga detaljer är i sin ordning och stämmer till punkt och pricka. Vi hjälper dig självklart att hitta en lämplig just för dig

Mäklararvoden är inkluderat i utgångspriset och betalas i dem flesta fall av säljaren, men kan även betalas av köparen. 

Marknadsvärdena i Spanien kan ibland vara kluriga att förstå.  Redogörelse av statistik finns inte lika tillgängligt som hemma i Sverige och man får ofta själv försöka hitta information om slutpriser och utgångspriser. Hansson & Hertzell har tillgång till statistik och kan snabbt göra en uppfattning av värdet på bostaden.

Förvärvskostnaderna uppgår till 12-15 % av inköpspriset. En del av dessa går till notarien, resten är skatt som betalas till kommun, stat och provins. Vad procentsatsen exakt hamnar på beror på försäljningspriset och vart fastigheten eller objektet ligger.

Vi hjälper dig att komma fram till vad den exakta procentsatsen blir när det väl är dags.

Att välja en bra och pålitlig advokat är en viktig och god start i ett bostadsköp.  Vi kan självklart rekommendera pålitliga och kommunikativa advokater via en av våra samarbetspartners som är en välrenommerad spansk advokatbyrå med förståelse för Sverige och våra kunder.

 

 

Steg för steg – vägen till din bostad i Spanien

 

 

Finansiering

Redan innan letandet börjar bör du ha tagit reda på hur ditt boende skall finansieras – på så sätt kan du agera snabbt om du skulle hitta drömboendet snabbare än väntat. Bostäderna kan ofta belånas upp till 50-70% av värdet.  

Vi hjälper dig att komma fram till den smartaste och bästa ekonomiska lösningen som passar dina förutsättningar bäst.
 

Juridiskt ombud

Köparen i Spanien företräds i regel alltid av ett juridiskt ombud – ibland även säljaren. Ombudet finns som stöd och hjälp under hela affären, ombudets uppdrag är att se efter dina intressen, så tveka inte att ställa krav.

Vi arbetar med en välrenommerad spansk advokatbyrå med svensktalande personal som finns med genom hela förloppet. Dem det bistår med 

- Hjälper våra kunder att öppna spanska bankkonton
- Gå igenom alla dokument och ser till så allt är i sin ordning – din trygghet är viktig för oss.
- Fastighetskontroll
- Starta igång el och vatten via leverantörer av dessa.
- Ta hand om årlig deklaration vid behov.
 

NIE-nummer – skatteidentifikationsnummer.

För att kunna äga en bostad i Spanien behöver du ett spanskt skatteidentifikationsnummer.  Ett skatteidentifikationsnummer ansöker du om hos på spanska ambassaden eller konsulatet i Sverige.  Detta är också något vår advokat kan hjälpa till med.

Först därefter kan du registreras som ägare i lagfartsregistret och därmed stå som den rättmätiga ägaren av bostaden.
 

Budgivningen

När du äntligen har ett hittat din bostad är det dags för budgivning. Tidigare har det varit vanligt förekommande att man kan lägga ett lägre bud än det utsatta priset, men då marknaden ändrats sista året är det färre säljare som är villiga att gå ner i pris idag än vad det varit tidigare. Det finns fortfarande en chans att kunna pruta ner sin bostad i Spanien och vi finns med hela tiden för att ge råd och guidning när det kommer till budgivning. 
 

Kontrakt

När överenskommelsen är nådd mellan köpare och säljare skrivs ett ”Option de Compras” – ett köpekontrakt. Vissa vilkor är redan föreskrivna och andra förhandlas mellan de båda parterna.  För att reservera en bostad kan det uppgå till en kostnad av 3000-5000€. Om mer tid skulle behövas, banken kanske behöver verifiera lånet, eller liknande, så brukar man betala 10 % köpeskillingen som en andra delbetalning.
 

Tillträdesdag och betalning.

Vi träffas upp på Notariens kontor med och båda parter har med sina respektive ombud. Nu författas köpebrevet. Båda köparen och säljarens identiteter säkerställs.

Notarien vill även notera hur lånesituationen ser ut. 

Den resterande betalningen  - samt notarieavgift, skatter betalas direkt till notarien med en certifierad bankcheck. Notarien tar även emot köpeskillingen och för över till säljaren.  

Notarien tar hand om alla utgifter som uppkommer vid ett köp av en bostad. 

Efter mötet och affären avslutad du nycklar får och kan omedelbart gå till din nya bostad och vrida om nyckeln. 

Abonnemang och försäkringar tecknas i samband med tillträdet, viktigast är hemförsäkringen som måste gälla från tillträdesdagen

 

C/ Ramón Gallud 148
03182
Torrevieja (Alicante)
  • HANSSONHERTZELL INVEST, S.L.
  • C/ Ramón Gallud 148
  • 03182 Torrevieja ( Alicante)
  • ( +46) 08 519 72 370

© HANSSONHERTZELL INVEST, S.L. 2018

Rättsliga förbehåll